|
Ray Kroc, zakladatel McDonald's |
|
Jak
chudý hawker* k bohatství přišel aneb
příběh zakladadele McDonald's českého
původu Raymonda Kroce
autor:
-pes- foto: web
Se svolením převzato ze serveru Chicago
- My Kind Of Town (magazín M37)
*hawker
- obchodní cestující, podomní prodavač
Nejprodávanější
pochoutka z mletého masa se zrodila
roku 1916 v kuchyni J. Waltera Andersona
v kansaské Wichitě. Ovšem podle
jiných pramenů láska Američanů k hamburgerům
nerezaví již mnohem déle, protože prý
za původem hamburgerů je nutné jít až
do středověku. Germánští obchodníci, inspirováni kuchyní tatarských kmenů, začali
připravovat pečené hovězí s cibulí.
Tato úprava steaku se
v 18. století
dostala do Ameriky. Autorství hamburgeru
je připisováno střídavě Charliemu Nagreenovi
z Wisconsinu (1885) nebo Louisu Lassenovi
z Conecticutu, který údajně roku 1905,
pro potřeby svých jídelních železničních
vagonů,
proměnil hamburger steak v sendvič
přidáním pečiva . Někdy se též uvádí,
že do širšího povědomí se hamburger dostal
po bouřlivém úspěchu na
světovém veletrhu v Missouri
v roce 1904. Nicméně podobu jakou známe
dnes asi hamburger
opravdu doznal až později a každopádně
nezpochybnitelným faktem je, že brzy byl
doplněn o tandem hranolek s coca-colou.
Tato kombinace se rozšířila
po stáncích s občerstvením po celých Spojených
státech a zásadním způsobem změnila stravovací
návyky Američanů.
Přes
dvacet dalších let trvalo, než přišel
gastronom Richard McDonald a v roce 1938
stvořil z těchto tří ingrediencí středobod
fastfoodu - rychlého občerstvenní. Spolu
se svým bratrem Mauriciem se vizionářsky
zaměřili i na
další požadavky spokojeného zákazníka.
Radikálně snížili ceny. Za pouhých patnáct centů jste si mohli
dopřát šťavnatý burger s hořčicí, kečupem
a plátkem okurky přesně uprostřed, abyste
do něj vždy kousli. Jeden
burger byl přitom jako druhý. Za
další čtyři centy jste dostali ještě plátek
sýra - a cheesburger byl na
světě. Hranolky byly
za bezkonkurenčně nízkou cenu deseti centů.
A coca-cola ve velkém
kelímku rovněž za pár centů.
Obyvatelé San Bernardina
v Kalifornii si tohle nové menu rychle
oblíbili a houfně navštěvovali restauraci
obou bratrů. Kreativní Richard
se rozhodl přeorat všechny dosud zavedené
způsoby drive in občerstvení. Jejich
bar otevřený v roce 1940 byl jako tisíce
jiných ve Státech. Jídelníček obsahoval hlavně chili, vepřová žebírka a mnohé další grilované
pochoutky, a navíc hamburgery, cheesburgery
a hranolky. Hosté přijížděli do
"lokálu", zaparkovali a v automobilu
byli kompletně obslouženi servírkami -
v lepším případě na
kolečkových bruslích. Ovšem
po druhé světové válce se svět zrychlil.
Návštěvníci nechtěli ztrácet čas.
Přestože se Richard s Mauriciem ve své drive-in restauraci pořádně
oháněli, troubení nedočkavých strávníků
se ozývalo stále častěji. Richard, který odpovídal za marketing si začal lámat hlavu jak celý
proces zrychlit. Vrhnul se do vytváření
úplně nové koncepce. Nenechal kámen na
kameni a brutálně vymýtil všechny slabiny
tehdejších drive-in restaurací. Kromě
již zmíněné nové cenové politiky se hlavním
úhelným kamenem stala redukce jídelního
lístku. Nakonec zbylo pouze devět
jídel, která vyhovovala jeho parametrům:
byla levná a dala se snadno připravit.
Základem se stal právě
hamburger a jeho variace. Dalším
úhelným kamenem se stal samoobslužný systém.
|
Restaurace Dicka a Macka
McDonald'sových
v kalifornském San Bernardinu |
|
Najednou
byli schopni obsloužit mnohem více zákazníků.
Také se ukázala Richardova prozíravost,
když nechal vybudovat nebývale rozsáhlé
parkoviště a
umístil jejich speciální restaurant hned
vedle právě budované dálnice. Jasnozřivě si uvědomil, že budoucnost gastronomie úzce souvisí s rozmachem
amerického automobilismu. Hlavní
předností se stala rychlost, kázeň a čistota.
Troubení nedočkavých
hostů vystřídal libozvučný cinkot pokladen.
Obchody šly výborně a tak roku 1953 se oba bratři rozhodli udělovat
franšízové licence. Tehdy také
Richard dostal onen geniální nápad spojit
dva gotické oblouky a
udělat z nich jedno obrovské, monstrózní
"M". Krátce poté vstupuje do
hry Raymond Kroc, muž který dal rychlému
občerstvení nový rozměr, ale zatím nepředbíhejme.
Onoho slunného dne (v kalifornském
San Bernardinu jsou skoro všechny dny
slunečné:-) čtyřiapadesátého
roku vstoupil Raymond do osmiúhelníkového
restaurantu bratrů McDonaldů, aby se podíval,
jak vypadá restaurace, která od něho odebrala
osm mixerů na mléčné nápoje. Byl jako
obchodní cestující se stroji na
mléčné koktejly zvyklý na ledacos. Spíš
by se lépe hodilo napsat, že ať už zákazník
řekl cokoliv, mohl mu Raymond odvětit:
"To už tady bylo, pane..." Navštívil
osobně už tisíce obchodních partnerů po
celých Spojených Státech.
V Iliinois, kde bydlel, znal jako
své boty snad všechny ty krámky, motoresty,
drive in, zmrzlinové lokály, stánky s
burgery a fastfoody, ve kterých se Američané
cpou k prasknutí.
Měl dar skvělé výřečnosti vypilovaný za desetiletí práce cesťáka až
k dokonalosti. Ale přesto poslední
dobou často slyšel: "NE". Konkurenční výrobky byly zkrátka lepší a jemu akutně hrozilo nebezpečí
ztráty zaměstnání. A nic nesnášel
víc než mléčné koktejly! Tím spíše byl
zvědav na podnik,
ve kterém si objednali osm mixerů najednou!
Osm! Každý mixer může
připravovat až pět nápojů najednou.
Osm krát pět je čtyřicet.
Raymond se prostě musel přesvědčit jak
vypadá restaurace kde míchají čtyřicet
mléčných koktejlů současně!
Co
je to franchising?
Franchise (vyslovováno jako frenšajz)
znamená volební právo a také výsadu.
A skutecne franchisingový nebo též
"cesky" frenšízový systém
podnikání je založen na smlouve
mezi zájemcem a frenšízovou korporací,
ve které se zdá, že zájemce dostává
významnou výhodu v podobe spojení
s kapitálove silným partnerem. V
prípade McDonaldových frenšízových
zásad se zájemce z oblasti pohostinství
zavazuje prinést vstupní kapitál
(v Cesku asi 1,2 - 10 milion korun),
vlastní prostory a zaplatit si pomerne
financne nárocné zaškolení. McDonald
poskytne na oplátku nájemci firemní
know how (nejduležitejším atributem
je zrejme možnost používání svetove
proslulého loga), hmotné vybavení
restaurace a plný výrobkový sortiment.
Za to si vyhrazuje možnost prísné
kontroly výrobních postupu a fungování
restaurace podle svých pravidel,
možnost vypovezení smlouvy a hlavne
placení frenšízinkového poplatku,
odvádeného zpravidla mesícne, ve
výši 10-15% z obratu. Doba trvání
smlouvy s nájemc20 let, ovšem periodické
prodlužování smlouvy je obvyklé.
|
Raymond
si okouzleně prohlížel žluté oblouky na střeše restaurace a pak bez váhání vstoupil. Uvnitř se rozhlédl, a kromě šumění osmi mixérů, možná v té chvíli
v náhlém záblesku jasnozřivosti spatřil
svoji budoucnost. Budova měla všechny
stěny prosklenné, číšníci měli na
sobě uniformy a bílé papírové čepice,
jídlo se podávalo zabalené do ubrousků
a nápoje rozlévaly do papírových kelímků.
Všechno se blyštělo.
Dovnitř proudilo množství
zákazníků, ale jakýmsi záhadným způsobem
organizovaný provoz ten nápor strávníků
zvládal bez front. Raymond měl
za sebou bezesnou noc, kdy rozvažoval
jak dál ve svém životě. Náhle měl
jasno. Chtěl se stát sedmadvacátým držitelem franšízové licence (viz vpravo),
aby mohl vybudovat podobný podnik poblíž
Chicaga.
Oba bratři však odmítli poskytnout další koncesi. Už žádné další restaurace. Nepatrné příjmy ze zvýhodněných
licencí jim za
to nestály. Mauricie i Richard byli více
než spokojení se svými sto tisíci dolary,
které každoročně získávali od šestadvaceti nájemců v Kalifornii a jednoho v arizonském
Phoenixu. Raymond se
zamyslel a pak spustil stavidla své výmluvnosti
prodejce. Použil celou škálu prodejních
fíglů a triků, kterou načerpal za třicet
let své praxe. Byl rozhodnut
za každou cen odejít s licencí v kapse.
Bratři nakonec před
jeho výmluvností kapitulovali.
Podepsaná smlouva umožňovala Raymondovi
prodávat dál koncese za 950 dolarů a inkasovat
za to 1,4% všech příjmů a půl procenta odvádět oběma bratrům.
|
Ve své první restauraci
dosáhl Ray Kroc první den obratu
$366.12! |
|
15.dubna
1955 v Des Plaines, prakticky na předměstí
Chicaga, otevřel Raymond svůj první restaurant,
který se stal zároveň prvním z dnešních
více než 25 000 podniků na celém světě.
Tržba za první den činila
366 dolarů a 12 centů. "Not
too bad..." Jenže Raymond si usmyslel, že vykročí ještě dále než bratři McDonaldové
a dodá pojmu rychlé občerstvení nový rozměr.
Kromě toho, že osobně kontroloval veškerý
provoz a sám dřel jako kůň,
se rozhodl optimalizovat výrobní proces.
Usmyslel si, že hamburgery se musí vyrábět
jako na běžícím
pásu, podobně jako automobily v závodech
Henryho Forda. Téměř vědecky zracionalizoval
jednotlivé součásti hamburgeru - podíl
tuku maximálně 19%, hmotnost 45g, průměr
9,49cm, cibule, okurka, hořčice, kečup...
Na konci padesátých let dokonce zřídil
laboratoř pro výzkum přípravy ideálních
hranolek.
Ale nejdůležitější
ze všeho byla Raymondova vize v jedinečný
řetězec podniků rychlého občerstvení,
se kterou podnikal spanilé jízdy napříč
Amerikou a přesvědčoval o ní další a další
partnery. V roce 1958 už měl
na svém kontě sedmdesát devět uzavřených
koncesí! Nejdůležitější
byla zaměnitelnost. Návštěvník
musel dostat stejné jídlo na
západním i na východním pobřeží, v Kalifornii
i v Connecticutu. A provozovatelé obvykle dodržovali jeho přísná pravidla. Ironií osudu se stalo, že jedněmi z těch ležérnějších byli právě bratři
McDonaldové. Když dokonce udělili
koncesi na zřízení restaurace v bezprostřední
blízkosti Raymondovy vlastní restaurace,
pohár trpělivosti přetekl a Raymond začal
shánět 2,7 milionů dolarů na odkoupení
obchodní značky - onoho pověstného "M".
"Krocburger, to
by znělo příšerně," říkal si.
A konečně roku 1961, s pomocí newyorských
investorů, udělal životní kšeft, když
získal celosvětová práva na obchodní značku McDonald's - cesta k vybudování impéria
zcela podle jeho představ byla otevřená.
Počátkem sedmdesátých let oznamovaly displeje
nad střechami
McDonaldových restaurantů už 12 miliard
prodaných hamburgerů. McDonald's
dopomohl k zaměstnání milionům lidí a
jeho zakladateli k 500 milionům dolarů
soukromého jmění. Největšího
triumfu se však Raymond Kroc nedožil.
Zemřel v lednu 1984 ve věku 81 let. Deset
měsíců nato byla McDonald's Corporation
přijata do exkluzivního "klubu"
třiceti nejvýznamějšíh amerických podniků,
které tvoří "koš" pro určování
hodnoty Dow Jones indexu newyorské burzy.
V současné době má McDonald's
s ústředím
v "chicágském" Oak Brooku
více než 25 000 provozoven a každým rokem
jich přibývá přibližně 170 dalších.
Celosvětový obrat firmy činil v roce 1999
šestatřicet miliard amerických dolarů...
Otázkou špatného vlivu na životosprávu
nebo nadprodukcí odpadu (všimli jste si
jaká hromada odpadků zbyde po každém McDonaldovském
strávníkovi?),
ať se zabývá někdo jiný...:-(
|
Centrála McDonald's Corporation
na předměstí Chicaga Oak Brook |
|
A
jak to dopadlo s bratry McDonaldovými?
Přestěhovali se zpět od
New Hempshire odkud pocházeli a zemřeli
jako zámožní občané. Vzpomeňte si na ně,
když si objednáte Big Mac - Mauriciovi
totiž přezdívali Mac...:-).
A Raymonda Kroce si můžete připomenout
kdykoliv, když vstoupíte do McDonaldovy
restaurace, a nemusí to být jenom v Oakbrooku
nebo Des Plaines.:-).
Byl sice "jenom hospodský" (i
když celoplanetárního významu:-), ale také to byl muž, který dokázal jít nekompromisně
za svojí vizí a to není zas tak malý důvod
k občasné vzpomínce.
autor:
-pes-, foto: web,
Chicago 2000
Se svolením převzato ze serveru Chicago
- My Kind Of Town (magazín M37)