Cafe
Prague 584
Pacific Ave.
San Francisco, CA
1-415-4333811
Czech
Point 1981 Artesia Blvd.
Los Angeles, CA
1-310-3747791 web
Sunset
Dinner 1415 S. Atlantic Av.
Daytona Bch. FL
1-904-253-7007 web
Sponzor
stránky
Restaurace
S
poněkud odlišnými způsoby se setkáme při návštěvě
některé z četných amerických restaurací. Dlužno
říci, že Američané milují obědy i večeře a
minimálně jednou až dvakrát týdně proto do
restaurace s přáteli vyrazí. Američané vlastně
neznají to, co je pro nás naprosto samozřejmé
- totiž národní kuchyni. Dík rozmanité směsici
amerického obyvatelstva však není o chutná
jídla všeho druhu nouze.
Rozdíly
První jinakost čeká po otevření dvěří: ke
stolu si totiž nesedneme automaticky, i kdyby
vypadal dokonale volný, ale vyčkáme až nás
personál usadí. U vchodu bývá z tohoto důvodu
cedule: wait to be seated.Po optání
dostaneme na vybranou, zda chceme posedět
v sekci kuřácké, či nekuřácké. Po usazení
dostaneme jídelní lístek a číšník donese poháry
s čistou vodou. Následuje otázka, co budeme
pít. Samotná objednávka a jedení je srovnatelné
s českými způsoby. V závěru nabídne číšník(ce)
desert a kávu. Pak,bezotálení, donese účet- v
amerických restauracích není zvykem večeři
zapíjet pěti pivy. Výjimkou jsou pivnice,
kde obsluha počká na vaše přání zaplatit.
V každém případě však donese jeden účetpro všechny stolující.
Při objednání alkoholickcého ápoje třeba jen
piva či vína v budeme v drtivé většině případů
požádání o ID - průkaz totožnosti. Překvapeni
mohou být zejména lidé, kterým je 30 či 40
let. ID je vyžadováno rovněž při návštěvě
barů a rockových klubů. Bez ID bude návštěvník
označkován razítkem, které je pro obsluhu
znamením, aby mu neprodala alkoholický nápoj. Placení
V restauracích platíme hotově i kartou. Spropitné
- Tipje automaticky očekáváno ve výši15 až 20 procentz celkové částky,
jelikož je téměř jediným zdrojem číšníkových
příjmů. Platíme-li kartou, přinese číšník
zpět tzv. otevřený účet s kolonkou pro TIP a konečnou částku. Spodní díl
účtu a kartu si ponecháte - číšník jej následně
bez vaší asistence uzavře. Neděste se, v některých
restauracích si dokonce Tip připočtou automaticky
do účtu, aniž by se zeptali na názor zákazníka.
Doggie
bag
V Americe neplatí, že zbylé jídlo putuje do
soukromých vepřínů a je jaksi majetkem restaurace.
Pokud jídlo zaplatíte, je vaše a to beze zbytku.
Když nemůžete a je vám líto zanechat osudu
dobře vyhlížející porci, není nic jednoduššího,
než si vyžádat doggie bag - čili plastikovou
krabici, v níž si zbytky odnesete.
Lunch
speciall
Často si také všimnete značných rozdílů v
cenách stejných jídel v téže restauraci. Jde
většinou o tzv. Lunch special, čili jídla
podávaná v poledních hodinách - a tedy zlevněná
po vzoru našich "hotových jídel.
Výhody Mnohými
nenáviděné americké fast-foodové řetezce přeci
jen v duši cestovatele zanechají daleko příznivější
dojem. Proč? Na prvním místě jde o peníze.
A fast-foody jsou častolevnější, než
vaření z vlastních, kupovaných potravin. Druhé
plus tkví v dostupnosti těchto svérázných
vývařoven, jimiž jsou lemovány všechny silnice.
V tomto případě jde o tedy čas.Nakonec,
fast-foodových restaurací je vícero, přičemž
rozdíly v nabízeném sortimentu dokáží rozhýbat
hamburgery otupělé jazýčky.
Řetězce
fast-food: -
McDonald's
(hamburgery)
- Burger King (hamburgery)
- Taco Bell (mexická jídla, ale...)
- KFC (kuřata)
- Pizza Hut (to je jasné)
- Arbys (hamburgery ale docela chutné)
- Wendys (patrně nejhorší hamburgery)
- Shoenys (all you can eat)
- Waffle House (steaky)
Porce
a refill
Na rozdíl od českých fast-foodů nabízejí jejich
američtí, služebně starší "kolegové" mnohem
větší porce, které
- opět ve srovnání s těmi českými - dokáží
bohatě nasystit. Orientačně: Big Mac Meal
- vlajkový hambureger McDonald's s hranolky
a nápojem, vyjde průměrně na 3,5 USD, samotný
Cheesburger na 75 centů. Základní ingredience,
kečup, hořčice či majonéza, jsou zdarma. U
studených nápojů (Cola, Pepsi, Sprite, 7-UP
atd...) je v drtivé většine praktikován systém
"doplnění zdarma
- refill free"
- platíme vlastně za kelímek a neomezené množství
tekutiny.
Sněz
kolik můžeš
Často se také setkáme s fast-foody (např.
Shoenys, někdy KFC), které fungují na jiném
principu: tzv. all you
can eat- čili po zaplacení
paušálu (4 až 8 USD na osobu - děti levněji)
můžeme jíst a přidávat si až do prasknutí.
Každý má ale své limity a ty jsou právě zdrojem
příjmů těchto bufetů.
Placení
Pozor! V restauracích typu McDonald's, Burger
King, Pizza Hut, KFC, Taco Bell atd. lze platitpouze hotovými penězi. Při natvrdlosti
zdejšího personálu bych vždy srovnal cenu
vybranné krmě s tím, co nám bylo nakonec účtováno.
S nechápavostí, která je často původcem mnoha
nedorozumění, ovšem nic nenaděláte. Naopak
ve zmíněných Shoenys berou i platební karty
- zde necháváme i spropitné - TIP. zpět
Potraviny v obchodě
chléb
1,5-2,5
USD
mléko
1,5-2
máslo
2,5-3
cukr
1-1,5
sůl
0,5-1,5
cola
1. litr
08-1,5
víno
1. litr
3-7
vejce
12ks
1-1,5
čaj
syp.
2-3
Ceny
Ceny potravin zejména ve velkých supermarketech
jsou srovnatelné nebo spíše nižší, než v zemích
západní Evropy. Leckdy, mluvíme-li například
o mase, jsou nižší i než v ČR. Vyplatí se
tedy, zejména při nákupech na delší dobu,
vyhledat právě některé z těchto nákupních
středisek. I při obrovském sortimentu našich
obchodů, je výběr potravin v USA doslova a
do písmene nápadně větší.TIP: Výborné
na na cesty jsou čínské polévky. Jsou jednak
levné, zalévají se horkou vodou do vlastního
obalu a hlavně, jsou docela chutné. Odlišnosti
Úsloví "cizí kraj cizí mrav" nás ani ve Spojených
státech nemine. To platí především pro nákup
chleba. Na křupavoučkou kůrčičku bochníku
černého chleba zapomeňme. Američtí pekaři
umí zadělat pouze na chléb bílý - vhodný na
tousty. Jeho variace zvládli téměř k dokonalosti.
Totéž platí sice i pro chléb tmavý s tím rozdílem,
že tomu našemu se jak tvarem, tak chutí ani
náhodou nevyrovná. Dobrý chléb občas pečou
na venkově a v menších - řekněme - rodinných
pekárnách. Sem tam o něj zavadíme i v obchodech
tzv. Delikates - což je obdoba našich lahůdek.
Při nákupu másla není od věci podrobnější
seznámení s obalem. Máslo se dělí na salted
(slané) a unsalted (neslané - normální). Slané
samozřejmě převládá. Totéž, co o chlebu platí
o salámech. Námi používaná kategorizace salámů
na měkké a tvrdé je za oceánem zbytečná. Amerika
se zastavila u salámů měkkých a ostatní (uheráky,
vysočiny, lovečáky) dosud "nevynalezla". Kdo
ovšem neodolá chuti sýra, ať si rovnou přibalí
nějaký ten dolar navíc. Sýry jsou totiž v
Americe skutečně velmi, velmi drahé. Alkohol
Zejména na některých místech východního pobřeží
USA (např. Washington DC) zjistíme, že alkohol
v potravinách mnohdy vůbec nekoupíme. Marné
to bývá i na pumpách. K prodeji alkoholu včetně
piva slouží speciální obchody - Liqueres,
kde v neděli zavírají. Ceny tvrdého alkoholu
jsou srovnatelné s českými, u piva pak někdy
i nižší. zpět