Enjoy
It aneb Dobrou chuť
text: Arnošt
Löbel
Tak tu máme potraviny "se sníženým obsahem tuku", "s
nízkým obsahem tuku", "docela bez tuku", "úplně bez
cukru", "absolutně bez cholesterolu". A ovšem také kávy
"bez kofeinu", piva "bez alkoholu", hamburgery "bez
masa". Tedy, pokud jde o moderní potraviny, je americký
slovník opravdu bohatý. A přitom zrovna v tomto případě
by stačil výraz pouze jediný - "bez chuti". Každý by
hned věděl, jak to výrobce myslel. Je až s podivem,
jak se tak individualisticky založení Američané dokáží
sjednotit, pokud jde o sortiment potravin. Podle toho,
co je k dostání v síti dvou zde největších supermarketů,
Publix a Winn Dixie, nemá žádný Američan na cokoli tučného
ani pomyšlení. Musí na tom něco být, protože zákon rovnováhy
mezi nabídkou a poptávkou tu platí stoprocentně.
Avšak žádná pravda není jen černobílá. Po nějaké době
jsem začal chápat, jak to tady asi chodí. Zdá se, že
Američané, kteří jsou denně masírování nějakou novou
pravdou o škodlivosti potravin, se nejspíše trošku stydí
nakupovat nezdravě na tak viditelném místě, jakým je
supermarket; tam, kde každý vidí, co si kdo veze ve
vozíku. Jenže to vůbec neznamená, že by neměli stejné
choutky (gastronomické), jako máme my, Češi; spíše naopak.
Když však Američan dostane chuť na něco méně zdravého,
vyrazí do restaurace. A tam to rozjede. To jsou rožněná
žebírka s pikantní barbecue omáčkou a dobře prosmaženými
hranolky. K tomu česnekové buchty, na kterých mastnota
může vrhat prasátka. Mňam. Také gulášek si nijak nezadá
s tím, který se u nás podává v těch nejlepších čtyřkách.
Mají ho jen s bramborem, pravda, ale jinak... jako,
jo. Obliba ve vyhazování si z kopýtka v nějakém tom
podniku, kde se dá zapomenout na všechny zásady "zdravé"
výživy, je značně vysoká. Soudím tak z neustále nabitých
restaurací, do kterých se v době oběda a večeře lze
dostat jen s obtížemi. Není neobvyklé, že hladoví hosté
čekají u vchodu na umístěnku třeba půl hodiny i více.
Nejpopulárnějšími se tu zdají být restaurace exotické,
především pak čínské, korejské, japonské, indické, mexické
a italské. Je to pravděpodobně proto, že obsluha je
v nich velice úslužná a rychlá, a také ceny jsou více
než přijatelné. V podnicích, kde máte povoleno sníst,
co snesete, se můžete nacpat k prasknutí za sedm dolarů;
s pitím a spropitným. Jednu takovou restauraci máme
poblíž firmy. Tam jsme s Honzou vyráželi poměrně často.
Vždycky jsme si ten den ráno jen tak něčeho zobli, a
pak až do oběda samozřejmě nic. Do TaiPei - tak se ten
podnik jmenuje - jsme se kolem jedné hodiny dostavovali
vyhladovělí jak vlci. Nemusím snad nikomu vykládat,
že svých sedm dolarů jsme pokaždé využili dokonale.
Obvykle jsme si tyto akce nechávali na pátek; nemuseli
jsem si pak připravovat večeři a v sobotu jsme mohli
spát až do odpoledne, protože první příznaky hladu se
projevovaly nejdříve v době odpolední svačiny.
Každý den jsme ovšem do TaiPei chodit nemohli. Ono to
sice není nijak moc, sedm dolarů, ale my jsme hlavně
museli našetřit na spoustu nutností, a tak jsme obraceli
každý dolar. Většinou jsme se tedy omezovali na domácí
stravu, připravovanou ze zdrojů nakoupených v Publixu
nebo ve Winn Dixie. Zpočátku to ovšem šlo ztuha. Ze
všech těch potravin jsme rozeznávali akorát tak ovoce
a zeleninu, limonády, džusy, plzeňské pivo, částečně
rýži a těstoviny, a pak až žvýkačky. A to se přeci nedá
jíst donekonečna. Chtěli jsme maso, které jsme si však
neuměli připravit, a toužili jsme po chlebu, který jsme
bohužel nemohli najít.
"Bez chleba, nejde jíst, a bez vody nejde pít...," zpívali
jsme svého času o Svátku písní, aniž bychom nějak hlouběji
dumali na tím, co se nám básník pokouší naznačit. Učitelé
se iniciativně snažili vnucovat nám jejich vlastní interpretaci,
ale byli úplně mimo. Básník vůbec neopěvoval obětavou
práci rolnictva; on se jen právě vrátil z USA, a byv
básníkem, vyjádřil své zoufalství podle svého.
Věcí, na kterých je napsáno "chleba", je sice v obchodech
nepřeberné množství, ale kupodivu nic z toho chleba
není. Američané říkají chleba vece, také všem těm baleným
měchuřinám a dokonce i vánočce. Většina chlebů je sladkých,
nebo alespoň nasládlých. Několik jsme jich zkusili,
ale s ničím jiným než s marmeládou se to jíst nedá.
Bylo nám fakt smutno. Až nám nějaká dobrá duše prozradila,
že na opravdické chleby jsou tu pekárny. Teprve tam
jsme našli něco, co vzdáleně chutná jako ústecký (v
mém případě), nebo mostecký (v Honzově případě) chleba.
Není to ono, samozřejmě, ale dá se na něj zvyknout.
Pokud by někdo ze čtenářů zavítal do Států a chtěl si
ušetřit počáteční tápání, tak ať se v některé pekárně
ptá po Rye Bread, nejlépe po Jewish Ray Bread. Také
v mnoha Publixech mají malé pekárničky, kde se dá koupit
Rye Bread. Doporučuji ten s kmínem (seeded).
Kromě chleba jsem si již zvykl i na spoustu jiných potravin,
nad kterými bych před rokem ohrnoval nos. Dokonce i
na neplzeňské pivo. Na co se však asi zvyknout nedá,
jsou dorty. Ani na jeden z nich. Což možná zní divně,
ale jen pokud nedodám, že tady se vlastně prodává jenom
jeden, maximálně dva druhy. Dorty se od sebe v podstatě
liší jen zdobením. Základ tvoří piškotové těsto v síle
asi dvou palců. Typický rozměr dortu je tak A3, ale
v jakékoli pekárně vám na přání vytvarují dort jakékoli
velikosti i tvaru. Dorty se zdobí barevným ztuženým
sněhem, sladkým až hrůza. Jsou povoleny absolutně všechny
barvy a témata. Nápaditost cukrářů nezná mezí. Viděl
jsem bat-dort, super-dort, barbie-dort, flower-dort,
football-dort a desítky dalších. Pokud si k cukráři
přinesete obrázek, udělá vám na dort jeho kopii. Nemyslím
vnoučkovu fotografii, takové rozlišení snad nedokáže,
ale cokoli kresleného pro ně není problém. Nápisy, comixové
figurky, firemní loga - nic není nemožné.
Jasně, že bez dortů bychom se tu obešli snadno. Používáme
je vlastně jen jako víceméně standardní dekoraci při
oslavách narozenin. Navíc některé zákusky jsou celkem
jedlé. Je však spousta maličkostí, ničím nenahraditelných,
které si člověk normálně ani neuvědomuje, dokud mu je
někdo nesebere. Přesně jako v "Sůl nad zlato". V našem
případě to nebyla sůl, ale třeba kmín. Zpočátku to jde,
ale po měsíci nekmínovaných brambor a polívek máte chuť
se vrátit do Čech. Naštěstí jsme kmín nakonec objevili
v jednom kubánském velkoobchodu. Vedou ho pod názvem
"Caraway seed". Nebo tvaroh - pro někoho možná zbytečná
potravina, ale ne pro mne. Neznám nic lepšího než čerstvé
buchty nebo šátečky s ještě horkým tvarohem. Prej
to škodí zdraví, ale komu to vadí? Tady dávají do buchet
sýr a pokládají to za normální. Ble! Kdo se mi teď směje,
že jemu se to stát nemůže, protože on má nejraději makový,
tak ať se uklidní - mák tu taky nevedou. Někdo mi říkal,
že prý mák se tak trochu pokládá za opiát, a proto je
tu samozřejmě zakázaný. Ani by mě nepřekvapilo, kdyby
to byla pravda.
Další zapovězenou potravinou je tu, zdá se, taveňák
- normální mazací sýr; třeba Lipno, Vítěz nebo Sedmdesátiprocentní.
Pane bože, výrobce, který by se na obalu přiznal, že
jeho sýr obsahuje 70 % tuku, je absolutně odepsanej.
Snad by ho dokonce i zavřeli. Rozhodně by na tom byl
lépe, kdyby se prokázalo, že sýr obsahuje stopové množství
marihuany. O tom by se alespoň mohla vést veřejná diskuse.
Avšak tuk je nediskutovatelný; takže sýry se tu nemažou;
ono bez tuku to totiž nejde.
Američané jsou posedlí touhou být nejlepší. Normálně
je mi takový přístup blízký, ba dokonce velmi blízký,
ale nejsem zas až takový blázen, abych všechno hnal
ad absurdum. V touze po dokonalosti si Amerika
nijak nezadá se svým největším protivníkem na tomto
poli - s Ruskem. Nejlepší vynálezy, nejkvalitnější výrobky,
nejstatečnější hrdiny tu člověk potkává prakticky na
každém kroku, nebo lépe řečeno, na každém televizním
programu. Někdy snad o tom napíši pár podrobností, avšak
teď bych se rád zmínil jen o tom, jaký vliv má tato
nezdravá ambicióznost na potraviny.
Osudový!
Jakási blíže nepopsaná a po všech stránkách nešťastná
náhoda tomu chtěla, že před několika desetiletími, a
dost možná ještě dříve, se někdo neopatrně zmínil, že
čím jemněji mletá mouka, tím lépe mletá. A to samozřejmě
byla výzva. Dnes mají Američané nepochybně nejhladší
mouku na světě. Klidně by si na ní mohli psát čtyři
nuly. Jenže ti rozumbradové si neuvědomili, že jen část
pekařských výrobků se peče z hladké mouky. Když jim
to došlo, bylo již bohužel pozdě. Staré mlýnice zničeny,
mlýnské kameny rozbity a všichni, kteří měli jakous
takous vědomost o výrobě polohrubé a hrubé mouky, seděli
dávno v domově pro seniory. Ovšemže nikdo nepřiznal,
že to byla historická chyba; naopak - pytlíky v regálech
s moukou se dále předhánějí v superlativech popisujících
jemnost obsahu: "Heč, já jsem tak jemná, že mě mohou
i kojenci," tvrdí jedna. "To je toho," nenechá si líbit
druhá, "já jsem americká nejjemnější, certifikovaná."
"Pche, ja jsem stejně jemná a ještě k tomu samokypřící,"
trumfuje všechny třetí. A tak se tam předhánějí, a zatím
ubohému Evropanu, v našem případě Evropance - mojí ženě,
se chce sednout si a bezmocně plakat, protože není jediného
způsobu, jak z hladké mouky udělat knedlíky a bábovku.
Z čirého zoufalství nakonec žena koupila mouku kukuřičnou,
protože podle vzorků zrna, rozsypaných všude kolem,
se dalo doufat, že smícháním mouky hrubé kukuřičné s
nejjemnější americkou vznikne směs srovnatelná s českou
obyčejnou polohrubou. Ou jé, kdyby všechno bylo tak
snadné jako počty, to by se to žilo! Jsem již dostatečně
dlouho ženatý, abych po ochutnání ženiny experimentální
třené buchty nedal na sobě znát všechny své okamžité
pocity. Také dcery již mají dost rozumu a citu, aby
poznaly, kdy se vyplatí mlčet. Buchta jen nějak pomalu
ubývala, ale protože veverkám nakonec docela chutnala,
označila žena tento pokus jako za slibný. Jakýsi šestý
smysl jí však odradil od úmyslu v pokusech pokračovat,
a tak se místo toho mohla více soustředit na očividně
snazší cíl - přísadami zušlechtit hladkou mouku natolik,
aby výsledné pokrmy alespoň připomínaly klasická česká
jídla. A musím říci, teď po roce, že její snaha a umíněnost
nakonec vedla k úspěchům. Nevím přesně, jak to dokázala,
ale již jsem si tu pochutnal i na bramborových knedlíkách.
Přesto, že jsem právě popsal, jak je mnoho amerických
potravin prostě nemožných, jsem nakonec toho
názoru, že přežít se tu dá. Bramborové knedlíky s vepřovým
a se zelím se přeci nejedí každý den. Kromě těch pár
výjimek se jinak v obchodech dá koupit téměř vše, co
průměrný Čech k životu potřebuje, a navíc ještě stovky
jiných pochutin, k životu sice nepotřebných, o to však
pikantnějších. Oblíbili jsme si zejména hroznový džus,
arašídové máslo, brokolici, vařenou kukuřici, rosolovité
jello (kromě mne), rožněná žebírka (jen já), černý chléb
s rozinkami a spoustu, spoustu dalších delikates. Dokonce
jsem našel jakousi zvrácenou oblibu v lehkém americkém
pivu. Jasně, že je to spíše taková voda, ale koneckonců
hořké to je a když si jedno malé po dobrém obědě dopřeji,
tak se mi nechce zase tak moc spát. A tak, kdyby se
mě někdo ptal, zda jsou potraviny tím, po čem se nám
občas zasteskne, musím rázně odpovědět "ne, jídlo je
až to poslední, co mi tu chybí."
(P. S. Včera jsem kladivem rozmlátil
zámek u koupelny. Za prvé se to zaseklo, a za druhé
mě štve, že to není normální klika, ale taková ta bambule.)
text: Arnošt
Löbel
|