ISO2MAC852Bez diakritikyEmailMalá domuVytvor si trasu dle vlastních kriteriíMapy míst kdekoli v USA

Navigační mapa
Seznam autorů


Sponzor stránky

Ukázka č. 2

Restaurace

Při návštěvě restaurace bychom měli být připraveni na pár drobných rozdílů. Tak například - ke stolu si nesedáme automaticky a vyčkáme na číšníka, který nás usadí. Následuje otázka, zda chceme do sekce pro kuřáky či nekuřáky. S jídelním lístkem přijdou sklenice s čistou vodou. Téměř okamžitě následuje otázka, co budeme pít, pak teprve dotaz na jídlo. Salát je servírován na stůl jako první. Po skončení jídla nabídne číšník dezert a kávu a když nic jiného nechceme, přinese bez otálení účet. Jeden pro všechny stolující. V amerických restauracích není zvykem večeři zapíjet pěti pivy.
Platíme hotově i kartou. Spropitné – tip je automaticky očekáváno ve výši 15 až 20 procent útraty! V USA je spropitné prakticky jediným příjmem číšníka. Při placení kartou připíšeme „tip“ do kolonky účtu, nebo necháme peníze na stole. Někdy si číšník strhne spropitné rovnou sám - většinou v případě větší skupiny lidí.
Pokud jídlo zaplatíte, je vaše i to, co nesníte. Směle požádejte o tzv. doggie bag – plastikovou krabici, ve které si jídlo odnesete. Je to zcela normální. Nestyďte se!
Často si všimneme značných rozdílů v cenách jídel v téže restauraci. Jde o obdobu našich hotových jídel tzv. lunch special, čili levnějších jídel podávaných v poledních hodinách. Nižší návštěvnosti čelí restaurace slevami tzv. happy hours...

Výňatky z průvodce:


Jedeme autem | Jiná doprava | Bydlení | Plánujeme trasu | Strava | Národní parky | Fotoreportáže
Dokumenty | Double Life of
America | Basic info | Práce v USA


Edited and
Designed by Radek Adamec All rights reserved 1999™
Publikování nebo šírení obsahu Ameriky v kostce je bez souhlasu autora zakázáno.