|
|
Sponzor
stránky |
|
|
|
Ukázka č. 2
Restaurace
Při návštěvě restaurace bychom měli být připraveni
na pár drobných rozdílů. Tak například - ke
stolu si nesedáme automaticky a vyčkáme na
číšníka, který nás usadí. Následuje otázka,
zda chceme do sekce pro kuřáky či nekuřáky.
S jídelním lístkem přijdou sklenice s čistou
vodou. Téměř okamžitě následuje otázka, co
budeme pít, pak teprve dotaz na jídlo. Salát
je servírován na stůl jako první. Po skončení
jídla nabídne číšník dezert a kávu a když
nic jiného nechceme, přinese bez otálení účet.
Jeden pro všechny stolující. V amerických
restauracích není zvykem večeři zapíjet pěti
pivy.
Platíme hotově i kartou. Spropitné – tip je
automaticky očekáváno ve výši 15 až 20 procent
útraty! V USA je spropitné prakticky jediným
příjmem číšníka. Při placení kartou připíšeme
„tip“ do kolonky účtu, nebo necháme peníze
na stole. Někdy si číšník strhne spropitné
rovnou sám - většinou v případě větší skupiny
lidí.
Pokud jídlo zaplatíte, je vaše i to, co nesníte.
Směle požádejte o tzv. doggie bag – plastikovou
krabici, ve které si jídlo odnesete. Je to
zcela normální. Nestyďte se!
Často si všimneme značných rozdílů v cenách
jídel v téže restauraci. Jde o obdobu našich
hotových jídel tzv. lunch special, čili levnějších
jídel podávaných v poledních hodinách. Nižší
návštěvnosti čelí restaurace slevami tzv.
happy hours...
|
|
|
|
|